Silversmide i Habo

Det är tisdag kväll i ett blåsigt och kallt Habo. Det är inte en människa ute och gatorna är tomma förutom alla löv som blåser om kring. Borta vid spinnet som är ett gammalt nerlagt spinneri står det flera bilar parkerade och det lyser i några fönster. Där inne står Erika Gramming som är kursledare för en ny startad silversmideskurs och hälsar sina elever välkomna. Eleverna som är kvinnor mellan 35-70 år har samlas runt bordet inne i det lilla rummet i Spinnets gamla väveri. Dem bekantar sig med varandra och ser mycket förväntansfulla ut.

Folkuniversitet håller i kursen och för 1050 kr får dem 8 lektioner som är 1 timme och 45 minuter. Kursen är gjord för att passa både nybörjare och dem som redan har lite erfarenheter av silversmide. I kursen kommer dem få möjligheter att skapa egna smycken och hjälp med att starta upp egna större projekt. Dem kommer att arbeta och lära sig att fila, såga och löda med mera.

Det visar sig att det är adlelses för många som har anmält sig till kursen, det finns plats för 9 men runt bordet sitter det 17 stycken pratglada kvinnor. Erika som också är lärare på ett gymnasium försöker lösa problemet genom att dela in gruppen i två och ha en till kurs i veckan. Det blir lite tjafs om vilken dag som passar vem bäst men tillslut är gruppen indelad i två och det blir bestämt att en av grupperna ska återkomma på måndag.

Det bjöds på fika och efter det gick gruppen som skulle komma tillbaka på måndag. Erika började med en enkel introduktion om vad silversmide innebär och visade även saker som hon själv gjort. På en av väggarna i det lilla rummet sitter det olika urklipp, kort och texter. Det är Erika som har samlat inspiration från olika ställen och hon uppmanar sina elever att fortsätta och fylla väggen. Erika berättar också att hon alltid har med sig ett anteckningsblock där hon ritar och skriver för att inte glömma bort idéer som hon kan använda när hon sedan göra smycken. Kvinnorna runt bordet blir mycket inspirerade och börjar planera vart och när de kan köpa sina egna block.

Erika plockar fram tunna silverplattor och delar ut till var och en. Det första dem ska få prova på är att göra en ring. Det är bra att börja med att göra en ring, för den processen involverar alla grundläggande moment. Erika plockar fram en avlång rundstav i metall som dem ska använda som ringmätare. På ringmätaren sitter olika stora ringar som dem provar och sedan drar på ringmätaren för att få fram ett mott. De motten mäter dem sedan ut på silverplattan med hjälp av en digital linjal. Efter det är det dags att börja såga. Det finns bara tre såga så kvinnorna delar upp sig två och två för att turas om. Dem spänner fast silverplattan med hjälp av en träkloss i bordet för att den inte ska åka iväg ner dem börjar såga. Sågarna är ganska små och själva sågbladet är jätte tunt och går lätt av. Erika visar hur man lättast håller sågen för att det ska bli rakt och sedan sätter dem igång.

Inte mycket mer än så hinner den första gruppen med innan klockan blir nio och det är dags att sluta. Det suckas i rummet för nu när dem har kommit igång är det tråkigt att sluta, tiden gick ju så fort. Men dem börjar redan prata och planera hur dem ska fortsätta att degsina sina ringar nästa tisdag.

 

Kategori:
1 Karina:

skriven

visst är smide kul.

Titta in hos mig i min web butik där kan du hitta verktyg till bra priser.

www.folkare.com